Veiligheidstips

Er is veel dat u kunt doen om uw banden in topconditie en zo veilig mogelijk te houden.

Bandenspanning

Te veel of te weinig spanning vermindert het contact met de weg en dit kan gevaarlijk zijn. Uw banden zullen sneller slijten, zowel van binnen als van buiten, en uw auto zal meer brandstof verbruiken. Om erachter te komen hoeveel spanning de autobanden nodig hebben, kijkt u in het instructieboekje. Mocht u het niet zeker weten, rij dan bij Crum langs.

Controleer elke twee weken de spanning van uw autobanden. U dient uw banden te controleren als ze koud zijn, omdat metingen na een reis met hoge snelheid niet nauwkeurig zijn. Draai de ventieldopjes vast en vervang verloren dopjes onmiddellijk, anders kunnen de ventielen gaan lekken. Ook dient u geregeld rubberen ventielen en ventielzittingen te controleren op eventuele beschadigingen.

Uw reserveband dient u altijd te vullen met 0,1 tot 0,3 bar extra. Maar u mag nooit de maximumdruk overschrijden voor het rijden met een volle lading.

Profieldiepte

Slijtage indicatoren in de bandgroeven vertellen u of het profiel het wettelijke minimum van 1,6 mm heeft bereikt. Zomerbanden dienen te worden vervangen als het profiel lager is dan 3 mm. Als het profiel op uw winterbanden minder is dan 4 mm, kunnen ze de grip op een besneeuwde weg verliezen.

Leeftijd banden

U vindt de ouderdom van uw band op de zijkant. Het is een gecodeerde productiedatum. In de code 0708 geeft 07 aan dat het om week 7 gaat en de code 08 staat voor het jaartal 2008. Tot 31 december 1999 kwam er een '<' na het derde cijfer, bijvoorbeeld '8<' voor het productiejaar 1998. Als u een dergelijke oude band tegenkomt, verwissel deze dan meteen! Banden, ouder dan zes jaar, dienen te worden vervangen en dit geldt ook voor de reserveband.

Onderzoek naar de oorzaken van veroudering

Bandenrubber bestaat gedeeltelijk uit natuurlijke materialen en is daardoor onderhevig aan veroudering. Hierdoor wijzigen de technologische eigenschappen van het bandenmateriaal van tijd tot tijd. Onjuist bewaren van de band kan het verouderingsproces van een band versnellen. Daarom dient een band alleen te worden gebruikt in de eerste zes jaar na productie. Ondanks de toevoeging van anti-verouderingsadditieven zijn bandenmaterialen gevoelig voor omgevingsinvloeden zoals temperatuur, zonlicht, vochtigheid en ozon. Vervuiling door olie, vet, verf, brandstof en soortgelijke substanties dient eveneens te worden vermeden.

Uw banden bewaren

Het is heel belangrijk dat u zorg besteed aan uw ongebruikte banden. Door ze op de verkeerde manier te bewaren, kunt u de levensduur ervan aanzienlijk verkorten. Speciaal hiervoor hebben wij ons bandenhotel.

Beschadigde banden

Moderne banden zijn hightech-producten en daarom zeer veerkrachtig. Ze kunnen echter worden beschadigd door onjuist gebruik, bijvoorbeeld door het rijden tegen een stoeprandje. Dit kan ertoe leiden dat er lucht uitloopt of dat er oxidatie in de gordel van de banden optreedt. Ook kan het voorkomen dat het profiel afneemt, wat zeer gevaarlijk is, vooral als er met hoge snelheden wordt gereden. Indien uw auto mankementen / beschadigingen heeft, breng hem dan onmiddellijk naar ons bedrijf voor de juiste diagnose.

De monteur plaatst banden op de velgen