Zomer- en winterbanden

Er zijn vele soorten en merken banden die allemaal weer andere eigenschappen hebben. De keuze van de juiste band voor uw auto, die voldoet aan uw wensen is een serieuze keuze met meer gevolgen als u vooraf zou denken. Uw bandenkeuze is van invloed op de prestaties en de veiligheid van uw auto. Niet alleen de prestatie van wegligging of geluid maar ook op uw brandstofverbruik. Kortom de goedkoopste aankoop is in tegenstelling tot wat veel mensen denken over 40.000 km heel vaak niet de voordeligste keuze geweest. 


Neem daarom altijd contact op met onze service-adviseurs om samen met hem de juiste keuze te maken en zeker te weten dat u krijgt wat u van een autoband verwacht. Zij kunnen u ook helpen met de keuze voor de juiste bandsoort, zoals:

Zomerbanden/’’normale banden’’
Zomerbanden zijn de meest verkochte banden en hebben bij temperaturen boven de 15 graden Celcius de beste grip en hebben een lagere slijtage als winter of all-season banden. De zomerband rijden ook het meest comfortabel en produceren het minste geluid. Om die reden monteren autofabrikanten standaard zomerbanden onder nieuwe auto’s.

Een nadeel van zomerbanden is dat deze onder de 7 garden Celsius aantoonbaar minder grip hebben, dan all-season- of winterbanden.

All-season banden/ Alle seizoenen
All season banden, welke ook wel all weather banden of 4-seizoenen banden genoemd worden, zijn eigenlijk een combinatie tussen zomerbanden en winterbanden. De eigenschappen welke een zomerband heeft tijdens warmere en drogere omstandigheden en een winterband heeft tijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden komen terug in de all season band.

In eerste instantie de ideale band, maar helaas kleven er ook nadelen aan deze banden soort, zoals:

  • Veel minder goede prestaties dan een echte winterband met name in sneeuw, daardoor ook vaak niet toegestaan in gebieden waar winterbanden vereist zijn.
  • All season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden. 
  • All season banden zijn vaak niet geschikt voor hoge snelheden.


Winterbanden
Winterbanden zijn normale autobanden welke van een ander profiel hebben en een andere rubber samenstelling. Hierdoor blijven winterbanden in de winter zachter dan zomerbanden. Doordat winterbanden zachter blijven wordt het contact met het wegdek behouden. Winterbanden zijn zeer geschikt bij temperaturen lager dan 7 graden Celcius, bij ijzel, bij sneeuw en nattere omstandigheden. In de winter heeft u dus meer profijt van uw winterband omdat deze meer grip biedt en daardoor ook veiliger is.


Winterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber behoudt de winterband zijn grip. Een nadeel is helaas wel dat de winterband boven de 7 graden Celsius minder grip heeft als zomerbanden en veel harder slijt. De prestaties van een winterband in winterse omstandigheden zijn alleen gegarandeerd als er een sneeuwvloksymbool op de zijkant staat vermeld.

Wij adviseren u 7 maanden per jaar op zomerbanden te rijden (April t/m Oktober) en zodra de buiten temperatuur 7 graden of lager is te kiezen voor winterbanden(November t/m Maart). In sommige landen is het zelfs wettelijk verplicht om ’s winters op winterbanden te rijden.

Direct een afspraak plannen

De monteur plaatst banden op de velgen