Houten 030 - 63 44 100 Culemborg 0345 - 51 57 57

Technische vragen

Uw auto is een technisch complex product. De bediening en het onderhoud roept regelmatig vragen op en om die reden hebben wij voor u hieronder veel gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

Wat is originele fabriekskwaliteit?

Originele auto-onderdelen zijn onderdelen die zijn gefabriceerd conform de productie-specificaties en –standaards van de automerk fabrikant. Deze onderdelen bieden de kwaliteit, prestaties en de pasvorm van componenten die voor nieuwe auto's worden gebruikt en ze zijn verkrijgbaar bij ons onderdelen magazijn in Culemborg, Houten en Vianen.
Met originele fabrieksonderdelen bent u het beste af op het gebied van:
 • Veiligheid
 • Prestaties
 • Kwaliteit
  Restwaarde van uw auto
 • Garantie

Direct een afspraak plannen

Wat is een APK keuring?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijke verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Volgens de APK-regelgeving moet u uw personenauto, bedrijfsauto, driewieler of zware grote aanhangwagen (met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg) jaarlijks of om de twee jaar laten keuren, afhankelijk van leeftijd en brandstofsoort die u gebruikt.

Als onze gediplomeerde APK keurmeester een APK keuring aan uw auto uitvoert, worden alle verplichte APK controle-items grondig gecontroleerd. Als de auto helemaal aan de wettelijke eisen voldoet meldt hij uw kenteken af bij het RDW, zodat u weer 12 of 24 maanden veilig vooruit kan. Indien er zaken niet in orde zijn, dan worden deze uiteraard met u persoonlijk besproken en ontvangt u een reparatie voorstel om uw auto te herstellen, zodat deze weer aan de gestelde wettelijke eisen kan voldoen.

Onze keurmeester wordt periodiek gecontroleerd door het RDW middels een steekproef op zijn werkzaamheden. Het kan dus voorkomen, dat na het keuren van uw auto, uw auto wordt uitgekozen door het RDW om een steekproef op uit te voeren. In dat geval wordt uw auto nogmaals APK gekeurd door een ambtenaar van het RDW. Uiteraard brengen wij hiervoor geen extra kosten in rekening, wel kan het vertraging geven omdat de auto langer in onze garage moet blijven. 


Wij informeren u altijd wanneer uw auto binnen een steekproef is gevallen.

Direct een afspraak plannen

Waarom moet de motorolie en het filter regelmatig ververst worden?

Moet mijn Airconditioning periodiek gecontroleerd worden?

Het is voor de conditie van uw airconditioning (A/C) belangrijk dat u deze jaarlijks laat controleren. Als u uw airconditioning niet regelmatig laat nakijken, kan dat betekenen dat het peil van uw koelvloeistof ongemerkt 1/3 onder het vereiste niveau is gedaald. Dat kan ernstige beschadiging veroorzaken aan het hele A/C-systeem, wat niet alleen tot oncomfortabele reizen in de zomer kan leiden, maar ook tot dure reparaties. Laat daarom uw aircosysteem op tijd controleren! 
Onze controle van de airconditioning bestaat uit:

 • Inspectie van functionele elementen
 • Voorkoming van mogelijke defecten aan het A/C-systeem
 • Testen van de koelprestaties 
Direct een afspraak plannen

Waarom vegen uw ruitenwissers langzaam minder goed?

Wat kan ik zelf aan mijn auto controleren?

Ondanks dat uw auto goed en vakkundig wordt onderhouden is het raadzaam om de onderstaande zaken zelf regelmatig te controleren;

 • Controleer minimaal eens per 3 maanden uw bandenspanning (de juiste spanning vindt u in uw instructieboekje)
 • Vul uw ruitensproeier reservoir regelmatig bij met water. Gebruik in de winter voldoende ruitensproeier antivries en eventueel in de zomer een speciale autoruiten reiniger (geen spiritus of andere huishoud middelen gebruiken, die kunnen het rubber van uw ruitenwissers aantasten)
 • Controleer regelmatig (fabrikantenadvies is 1x per maand) het oliepeil van uw auto. Indien u het peil in korte tijd snel ziet af nemen, neem dan contact op met één van onze service adviseurs om te overleggen of dit bij uw gebruik wel juist is.
 • Controleer iedere maand de verlichting van uw auto, hiermee voorkomt u dat u niet gezien wordt.
 • Controleer regelmatig of uw auto niet aan vakkundig onderhouden toe is. 
Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw auto of onze gekwalificeerde technici als u vragen heeft over bovenstaande zelfcontrole punten of het benodigde onderhoud aan uw auto.


Direct een afspraak plannen

Wat doen autobanden voor uw veiligheid?

Auto banden horen bij de belangrijkste onderdelen van uw auto. Banden zijn immers het enige contact tussen uw auto en de weg. Ze zorgen voor grip onder alle weersomstandigheden en bepalen voor een groot deel het weggedrag van uw auto. Goede banden bevorderen uw veiligheid doordat ze koers vaster zijn en een kortere remweg hebben. Maar met de juiste banden onder uw auto kunt u ook uw brandstofgebruik verminderen.
Onze service adviseurs geven u graag advies over wat de beste band voor uw auto is.


Direct een afspraak plannen

Welke banden moet ik onder mijn auto kiezen?

Kan ik mijn winter- of zomerbanden set bij Crum Autobedrijven of CarProf opslaan?

Wat is de minimale profieldiepte voor een autobanden?

Slijtage indicatoren in de bandgroeven vertellen u of het profiel het wettelijke minimum van 1,6 mm heeft bereikt. Wij adviseren u niet te wachten met vervangen van uw banden tot het wettelijke minimum van 1,6mm is bereikt. Voor zomerbanden is het advies deze te vervangen als het profiel lager is dan 3 mm. Voor een All-season of winterband is het advies om bij vervangingsminder dan 4 mm te vervangen.

Kunnen banden ook slijten door ouderdom?

Helaas is het antwoord op deze vraag ja. Bandenrubber bestaat gedeeltelijk uit natuurlijke materialen en is daardoor onderhevig aan veroudering. Veroudering kan u soms zelf ook waarnemen als hele kleine droogte schuurtjes in het rubben. 


U kunt de ouderdom van uw banden terugvinden op de zijkant van de band. Het is een gecodeerde productiedatum. In de code bijvoorbeeld 0417 dan geeft de 04 aan dat het om week 4 gaat en de code 17 staat voor het jaartal 2017. Een algemeen advies is banden, ouder dan zes jaar, te vervangen en dit geldt ook voor de reserveband.