Technische vragen
Uw auto is een technisch complex product. De bediening en het onderhoud roept regelmatig vragen op en om die reden hebben wij voor u hieronder veel gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.
Wat is originele fabriekskwaliteit?
Originele auto-onderdelen zijn onderdelen die zijn gefabriceerd conform de productie-specificaties en –standaards van de automerk fabrikant. Deze onderdelen bieden de kwaliteit, prestaties en de pasvorm van componenten die voor nieuwe auto's worden gebruikt en ze zijn verkrijgbaar bij ons onderdelen magazijn in Culemborg, Houten en Vianen.
Met originele fabrieksonderdelen bent u het beste af op het gebied van:
- Veiligheid
- Prestaties
- Kwaliteit
Restwaarde van uw auto
- Garantie
Direct een afspraak plannen
Wat is een APK keuring?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijke verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Volgens de APK-regelgeving moet u uw personenauto, bedrijfsauto, driewieler of zware grote aanhangwagen (met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg) jaarlijks of om de twee jaar laten keuren, afhankelijk van leeftijd en brandstofsoort die u gebruikt.
Als onze gediplomeerde APK keurmeester een APK keuring aan uw auto uitvoert, worden alle verplichte APK controle-items grondig gecontroleerd. Als de auto helemaal aan de wettelijke eisen voldoet meldt hij uw kenteken af bij het RDW, zodat u weer 12 of 24 maanden veilig vooruit kan. Indien er zaken niet in orde zijn, dan worden deze uiteraard met u persoonlijk besproken en ontvangt u een reparatie voorstel om uw auto te herstellen, zodat deze weer aan de gestelde wettelijke eisen kan voldoen.
Onze keurmeester wordt periodiek gecontroleerd door het RDW middels een steekproef op zijn werkzaamheden. Het kan dus voorkomen, dat na het keuren van uw auto, uw auto wordt uitgekozen door het RDW om een steekproef op uit te voeren. In dat geval wordt uw auto nogmaals APK gekeurd door een ambtenaar van het RDW. Uiteraard brengen wij hiervoor geen extra kosten in rekening, wel kan het vertraging geven omdat de auto langer in onze garage moet blijven.
Wij informeren u altijd wanneer uw auto binnen een steekproef is gevallen.
Direct een afspraak plannen
Waarom moet de motorolie en het filter regelmatig ververst worden?
Motorolie smeert, koelt, isoleert en reinigt uw motor. Daarom moet u de olie en het oliefilter afhankelijk van het type motor periodiek uw motorolie en filter laten verversen. Alleen dan kan uw motor u de maximale prestaties leveren. Oude motorolie of een verstopt oliefilter kunnen ertoe leiden dat uw motor defect raakt, of dat uw auto meer brandstof gebruikt als nodig en dat is slecht voor uw portemonnee.

Direct een afspraak plannen
Moet mijn Airconditioning periodiek gecontroleerd worden?
Het is voor de conditie van uw airconditioning (A/C) belangrijk dat u deze jaarlijks laat controleren. Als u uw airconditioning niet regelmatig laat nakijken, kan dat betekenen dat het peil van uw koelvloeistof ongemerkt 1/3 onder het vereiste niveau is gedaald. Dat kan ernstige beschadiging veroorzaken aan het hele A/C-systeem, wat niet alleen tot oncomfortabele reizen in de zomer kan leiden, maar ook tot dure reparaties. Laat daarom uw aircosysteem op tijd controleren!
Onze controle van de airconditioning bestaat uit:
- Inspectie van functionele elementen
- Voorkoming van mogelijke defecten aan het A/C-systeem
- Testen van de koelprestaties
Direct een afspraak plannen
Waarom vegen uw ruitenwissers langzaam minder goed?
Uw ruiten wissers vervuilen na een aantal maanden. Dit zorgt voor een steeds beperkter zicht en kan tot een ongeluk leiden. Wij testen uw ruitenwissers regelmatig om er zeker van te zijn dat u een schone en veilige voorruit hebt voor een ongehinderd zicht op de weg.
UV, luchtverontreiniging, olie, zonlicht, en vuil tasten uw ruitenwissers aan en zorgen ervoor dat ze hun werk minder goed gaan doen, zodat u minder zicht heeft. En blootstelling aan zonlicht en ozon zorgt er tevens voor dat ruitenwissers verouderen, zelfs als ze niet vaak worden gebruikt. Ook beschadigde ruitenwissers kunnen uw zicht beperken, en daarom hebben veel ruitenwissers een slijtage-indicator, zodat u weet wanneer ze vervangen dienen te worden. Wij leveren uiteraard voor alle automerken en modellen hebben uiteraard nieuwe kwaliteitswissers.
Direct een afspraak plannen
Wat kan ik zelf aan mijn auto controleren?
Ondanks dat uw auto goed en vakkundig wordt onderhouden is het raadzaam om de onderstaande zaken zelf regelmatig te controleren;
- Controleer minimaal eens per 3 maanden uw bandenspanning (de juiste spanning vindt u in uw instructieboekje)
- Vul uw ruitensproeier reservoir regelmatig bij met water. Gebruik in de winter voldoende ruitensproeier antivries en eventueel in de zomer een speciale autoruiten reiniger (geen spiritus of andere huishoud middelen gebruiken, die kunnen het rubber van uw ruitenwissers aantasten)
- Controleer regelmatig (fabrikantenadvies is 1x per maand) het oliepeil van uw auto. Indien u het peil in korte tijd snel ziet af nemen, neem dan contact op met één van onze service adviseurs om te overleggen of dit bij uw gebruik wel juist is.
- Controleer iedere maand de verlichting van uw auto, hiermee voorkomt u dat u niet gezien wordt.
- Controleer regelmatig of uw auto niet aan vakkundig onderhouden toe is.
Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw auto of onze gekwalificeerde technici als u vragen heeft over bovenstaande zelfcontrole punten of het benodigde onderhoud aan uw auto.
Direct een afspraak plannen
Wat doen autobanden voor uw veiligheid?
Auto banden horen bij de belangrijkste onderdelen van uw auto. Banden zijn immers het enige contact tussen uw auto en de weg. Ze zorgen voor grip onder alle weersomstandigheden en bepalen voor een groot deel het weggedrag van uw auto. Goede banden bevorderen uw veiligheid doordat ze koers vaster zijn en een kortere remweg hebben. Maar met de juiste banden onder uw auto kunt u ook uw brandstofgebruik verminderen.
Onze service adviseurs geven u graag advies over wat de beste band voor uw auto is.
Direct een afspraak plannen
Welke banden moet ik onder mijn auto kiezen?
Er zijn vele soorten en merken banden die allemaal weer andere eigenschappen hebben. De keuze van de juiste band voor uw auto, die voldoet aan uw wensen is een serieuze keuze met meer gevolgen als u vooraf zou denken. Uw bandenkeuze heeft hele grote invloed op de prestaties en de veiligheid van uw auto. Niet alleen de prestatie van wegligging of geluid maar ook op uw brandstofverbruik. Kortom de goedkoopste aankoop is in tegenstelling tot wat veel mensen denken over 40.000 km heel vaak niet de voordeligste keuze geweest.
Neem daarom altijd contact op met onze service-adviseurs om samen met hem de juiste keuze te maken en zeker te weten dat u krijgt wat u van een autoband verwacht. Zij kunnen u ook helpen met de keuze voor de juiste bandsoort, zoals:
Zomerbanden/’’normale banden’’
Zomerbanden zijn de meest verkochte banden en hebben bij temperaturen boven de 15 graden Celcius de beste grip en hebben een lagere slijtage als winter of all-season banden. De zomerband rijden ook het meest comfortabel en produceren het minste geluid. Om die reden monteren autofabrikanten standaard zomerbanden onder nieuwe auto’s.
Een nadeel van zomerbanden is dat deze onder de 7 garden Celsius aantoonbaar minder grip hebben, dan all-season- of winterbanden.
All-season banden/ Alle seizoenen
All season banden, welke ook wel all weather banden of 4-seizoenen banden genoemd worden, zijn eigenlijk een combinatie tussen zomerbanden en winterbanden. De eigenschappen welke een zomerband heeft tijdens warmere en drogere omstandigheden en een winterband heeft tijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden komen terug in de all season band.
In eerste instantie de ideale band, maar helaas kleven er ook nadelen aan deze banden soort, zoals:
- Minder goede prestaties dan een echte winterband met name in sneeuw, daardoor ook vaak niet toegestaan in gebieden waar winterbanden vereist zijn.
- All season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden.
- All season banden zijn vaak niet geschikt voor hoge snelheden.
Winterbanden
Winterbanden zijn normale autobanden welke van een ander profiel hebben en een andere rubber samenstelling. Hierdoor blijven winterbanden in de winter zachter dan zomerbanden. Doordat winterbanden zachter blijven wordt het contact met het wegdek behouden. Winterbanden zijn zeer geschikt bij temperaturen lager dan 7 graden Celcius, bij ijzel, bij sneeuw en nattere omstandigheden. In de winter heeft u dus meer profijt van uw winterband omdat deze meer grip biedt en daardoor ook veiliger is.
Winterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 à 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber behoudt de winterband zijn grip. Een nadeel is helaas wel dat de winterband boven de 7 graden Celsius minder grip heeft als zomerbanden en veel harder slijt. De prestaties van een winterband in winterse omstandigheden zijn alleen gegarandeerd als er een sneeuwvloksymbool op de zijkant staat vermeld.
Wij adviseren u 7 maanden per jaar op zomerbanden te rijden (April t/m Oktober) en zodra de buiten temperatuur 7 graden of lager is te kiezen voor Winterbanden(November t/m Maart). In sommige landen is het zelfs wettelijk verplicht om ’s winters op winterbanden te rijden. Indien u weinig kilometers per jaar rijdt is een All-season band misschien iets voor u.
Direct een afspraak plannen
Kan ik mijn winter- of zomerbanden set bij Crum Autobedrijven of CarProf opslaan?
U kunt uw winterbanden en/of zomerbanden bij ons laten opslaan. Nadat wij de zomer- of winterbanden hebben gedemonteerd slaan wij deze intern op in ons speciale Crum bandenhotel. U krijgt een contract mee waarop de opslag zwart op wit vermeld staat incl. bandenmerk, profieldiepte en of de band is voorzien van een stalen velg of een lichtmetalen velg.
Uw bandenset wordt per band gelabeld en krijgt een locatie code zodat wij deze een half jaar later snel en efficiënt kunnen klaarzetten voor montage. U betaalt € 85,- incl. BTW per wissel/montage incl. 6 maanden verzekering en opslag van de set banden.
Interesse? Plan hier direct uw bandenwissel in.
Wat is de minimale profieldiepte voor een autobanden?
Slijtage indicatoren in de bandgroeven vertellen u of het profiel het wettelijke minimum van 1,6 mm heeft bereikt. Wij adviseren u niet te wachten met vervangen van uw banden tot het wettelijke minimum van 1,6mm is bereikt. Voor zomerbanden is het advies deze te vervangen als het profiel lager is dan 3 mm. Voor een All-season of winterband is het advies om bij vervangingsminder dan 4 mm te vervangen.
Kunnen banden ook slijten door ouderdom?
Helaas is het antwoord op deze vraag ja. Bandenrubber bestaat gedeeltelijk uit natuurlijke materialen en is daardoor onderhevig aan veroudering. Veroudering kan u soms zelf ook waarnemen als hele kleine droogte schuurtjes in het rubben.
U kunt de ouderdom van uw banden terugvinden op de zijkant van de band. Het is een gecodeerde productiedatum. In de code bijvoorbeeld 0417 dan geeft de 04 aan dat het om week 4 gaat en de code 17 staat voor het jaartal 2017. Een algemeen advies is banden, ouder dan zes jaar, te vervangen en dit geldt ook voor de reserveband.